marți, 2 iulie 2013

Despre Evanghelia Mathyahu Shem Tov








Shem-Tob Ben Isaac Shaprut de Tudela (שם טוב אבן שפרוט) (născut la Tudela în mijlocul secolului al 14-lea), a fost un spaniol evreu,un sefard mesianic , filosof, medic, și polemist.

În timp ce de tânăr tânăr a fost nevoit să dezbată în public, pe” păcatul originar al Omului firesc” și “răscumpărarea DOMNULUI”, cu Cardinalul Pedro de Luna, după aceea Antipapa Benedict al XIII-lea . Această dispută a avut loc în Pamplona , 26 decembrie 1375, în prezența unor episcopi și teologi învățati (a se vedea lui "Eben Bohan", un extras, intitulat "Wikkuaḥ" în manuscris, este în Bibliothèque Nationale, Paris, nr 831) .

Manuscrisul este foarte important pentru istoria Mesianismului Iudaic  Maran -Katar ,fiind unul din manuscrisele care au determinat apariția Inchiziției în formă permanentă de combatere a Inchiziției. Ca un departament multinațional creștin al Tribunalului Apostolic al Sfântului Scaun al Vaticanului.Fiindcă a determinat manifestarea violentă şI plină de atrocități a Biserici contra propriei sale origini Mesianismul iudaic Nazarinean.Şi apoi contra tuturor evreilor mozaici. 

Augustin de Hipona va recomanda utilizarea forței prin maximele sale: „compelle intrare“ și „temperata severitas”,
” unuia care s-a rătăcit, arată-i la calea cea bună, dacă el refuză să o urmeze, atunci obligă-l ca o dovadă de iubire creștinească a aproapelui tău. Ereticii sunt oi rătăcite pe care păstorul creștin cu toiagul și ciomagul aduce copii înapoi în turmă. Tortura este legitimă, pentru că ea nu strică sufletul ci numai carnea păcătoasă. În consecință era mai bine un eretic să fie ars, decât să urmeze un drum greșit.
Ereticul are posibilitatea de a alege între: întoarcerea pe calea cea dreaptă, adevărată a bisericii cu dragoste și încredere în Dumnezeu sau cea de schingiuire cu pierderea vieții.

Teologul italian Toma de Aquino (Tommaso d'Aquino) (1225-1274) a stabilit teoretic prin fraza „Accipere fidem est voluntatis, sed tenere fidem iam acceptam est necessitates dixit mortis” - „pentru acceptarea și păstrarea credinței este necesară o hotărâre liberă și voluntară rostită din moarte”

In anul 1231 formează papa Gregor IX o comisie permanentă pentru combaterea ereziei fiind însărcinați mai ales călugării din ordinul dominican, pedeapsa pe care o cere papa Gregor ereticilor este închisoarea pe viață cu o pedeapsă maximă pentru eretici recidivanți.2Onorururile” funebre le-a deschis oficial  iudaismul mesianic. Acuzat în prima faza că ascunde  manuscrisele antice ale Noului Testament ca să se “închidă Harul Neamurilor”. Adică să nu se mai poată mântui nici o națiune. Apoi au fost acuzaţi de erezie,profanare,blasfemie şi hulă şi inclusive de DEICID şi Anticrism. Aceasta este perioada manuscrisului “Mathyahu Shem Tob(Tov)”.





Biblioteca Națională din Paris [ebraică MSS. No. 132]). Este un manuscris medieval
 (Mellel) textul ebraic Chiar Bohan se citește Hiar Bohan de la George Howard. Evanghelia ebraică după Matei (Mercer, 1995),textul a fost alcătuit în scopul de a face mai ușor de utilizat pentru compararea cu alte texte ebraice Matei.
Biblioteca Britanică Ms. numărul 26964 ,Manuscrisul conține  (textul de bază Howard, 15.4mbs)
"Matei a colectat  oracolele  ,epistole de la Martorii lui Iisus(TA logia), în limba ebraică, și fiecare le-a interpretat în Iudeea cum a putut." - ". Matei a emis, de asemenea, o Evanghelie scrisă printre evrei în limba lor şi dialectul lor aramaic; în timp ce Petru și Pavel au fost predicând la Roma și au stabilit a bazele Bisericii" Papias (Eusebiu, HE 3.39.16) - Irineu, Adv. Haer. 3.1.1
 "Așa cum au învățat dim Sfânta tradiție în ceea ce privește cele patru Evanghelii, care numai sunt de necontestat în Biserica lui Dumnezeu în cer, că primul a fost scris după Iisus a fost Matei, care a fost odată un colector de taxe, dar apoi a devenit un apostol al lui Isus Hristos, care a publicat ce  este pentru cei care au alcătuit iudaismul mesianic (nazirenilor) . A venit să creadă, şi a compus așa cum a fost în limba ebraică. " - Origen (Eusebiu, HE 6.25.4)


Shem-Tob Ben-Isaac Ben-Shaprut Ibn Shaprut, un medic evreu castiliana, care trăiesc mai târziu în Aragon. 12/13 Cartea" Chiar Bochan "conține o versiune ebraică a textului complet al lui Matei. "Chiar Bochan "a fost finalizată în 1380 CE, revizuită în 1385 și 1400. Diverse citate sunt din " Evanghelia Ebionită ebraică "  menționate şi scrise de la Chiril al Ierusalimului, Jerome, Origen, Didim, Clement din Alexandria .Sunt o evidenţă în versiunea ebraică ,curentă a lui  "Matei Shem Tov ".

O ediție bazată pe noua manuscrise ale ST datând dina secolele 15 şi  17. Biblioteca  Britanică MS nu. 26964 de capitole 1:1-23:22, și Secretariatul Tehnic Comun Dna 2426 pentru 23:23-end. este disponibil, numit: Evanghelia după Matei potrivit unui Text primar în ebraică copiat   de Howard, George. 

Biblioteca Națională din Paris [ebraică MSS. No. 132]). Este manuscrisul “Mathyahu Shem Tob(Tov)”. Numele original este "
Chiar Bohan" Imagini  FACSIMIL MEDIEVAL ,digital.

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu